Rivalries: St. Louis Cardinals-Chicago Cubs, de redding van baseball

imageAan de hand van het speelschema van de Major League doorlopen we de grootste wedstrijden in de wereld van het honkbal. Wedstrijden waar meer op het spel staat dan alleen winst of verlies. Rivalries. Stadsderby’s, oude vetes en klassiekers die jaarlijks worden uitgevochten. Één van de allergrootste rivaliteiten is die tussen Cubs en Cards. Vanavond voor het eerst tegenover elkaar in seizoen 2013.

St. Louis Cardinals

Cardinals, ofwel The Cards, werd in 1882 opgericht als St. Louis Browns. Onder die naam trad het  tien jaar later ook toe tot de National League. Na een jaar als Perfectos werd in 1900 de naam Cardinals aangenomen. The Cards staan op de derde plaats op de eeuwige ranglijst van MLB. Van de achttien World Series optredens werden er elf gewonnen. De laatste is vrij recent, in 2011 was Cardinals met 4-3 te sterk voor Texas Rangers in de best of seven serie. Dat The Cards in de World Series terecht kwamen was een wonder, een fantastische laatste maand, met meerdere overwinningen op de ongenaakbare Milwaukee Brewers, bezorgden The Cards op de laatste speeldag alsnog een onmogelijk geachte play-offplek. Het gat in winstsaldo met Atlanta Braves, 10 1/2, was gedicht. De grootste comeback uit de MLB-historie. St. Louis in Missouri staat bekend als een echte honkbalstad. The Cards trekken al jaren één van de hoogste bezoekersaantallen in de League.

Chicago Cubs

Chicago Cubs is de moeder aller honkbalverenigingen. Met de oprichting in 1870, als White Stockings, is de ploeg al bijna 150 jaar actief. Cubs is dan ook een cultvereniging in de honkbalwereld. De bijnaam luidt dan ook ‘The Lovable Losers’. Dit slaat op de sympathie die de club oproept door de jaarlijkse ‘net niet’ seizoenen. Cubs wacht al 105 jaar op een volgende World Series overwinning. Na de Tweede Wereldoorlog haalde Cubs de Series zelfs helemaal niet meer. Cubs speelde tien World Series en won naast de Series van 1908 ook die van 1907.  Chicago Cubs kent een rijke historie, zo was Albert Spalding één van de eerste supersterren van de ploeg aan het begin van de twintigste eeuw. Spalding is de oprichter van de sportartikelenfabriek Spalding. Cubs kende een kleine opleving tussen 2003 en 2009 waarin een aantal divisiekampioenschappen werden behaald. De laatste drie jaar is het management begonnen aan de wederopbouw van de club, de komende jaren zijn de verwachtingen daarom terug geschroefd. Uiteindelijk moet Cubs weer met de top meedoen om de prijzen.

Rivaliteit

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat Cards-Cubs één van de wedstrijden is waar baseballfans jaarlijks het meest naar uitkijken. Na Giants-Dodgers en Yankees-Red Sox. Maar bijvoorbeeld nog voor Pirates-Phillies, Astros-Rangers en de stadsderby Cubs-White Sox. In zijn boek Before they were Cardinals beweert Jon David Cash dat Cardinals zelfs specifiek is opgericht in de negentiende eeuw om te concurreren met Cubs. Voor de World Series in 1903 officieel werden werd al tien jaar om de ‘wereldtitel’ gespeeld. In het tweede jaar (1885) en het derde jaar (1886) ging deze wk-finale tussen Cards en Cubs, toen nog Browns en White Stockings. De eerste eindigde vreemd genoeg in een 3-3-1 gelijkspel, de tweede werd in zes wedstrijden met 4-2 gewonnen door St. Louis Browns. Beide finales stonden bol van de opstootjes. Kort daarna trad, het inmiddels hernoemde, St. Louis Cardinals toe tot de National League en was de rivaliteit geboren. Omdat Cards en Cubs ook na de splitsing van de NL in twee, en later drie, divisies altijd bij elkaar zijn gebleven is Cardinals-Cubs inmiddels meer dan 2300 keer gespeeld, de Cubs leiden met 1185-1124.

Home-run chase

In het moderne honkbal word Cards-Cubs gezien als de redding van de sport. Na de spelersstaking in de seizoenen 1994 en 1995 keerden fans in het hele land de sport de rug toe. Tot in 1998 Sammy Sosa (Cubs) en Mark McGwire (Cards) in een race verwikkeld raakten op weg naar het record van meeste Home-runs in een seizoen. Het record van Roger Maris stond al 37 jaar op 61. Uiteindelijk brak McGwire op 8 september 1998 als eerste het record. Nota bene tegen de grote rivaal Cubs. Ook Sosa ging voorbij de 61 en eindigde uiteindelijk op 66. Vier minder dan het nieuwe record van Mark McGwire, 70 home-runs in een seizoen. De race zorgde voor volle stadions en de terugkeer van de fans maar kreeg een vervelende nasleep toen Sosa en McGwire verstrikt raakten in het dopingschandaal dat uiteindelijk leidde tot het Mitchell Report in 2003. McGwire hield zijn onschuld lang vol maar gaf in 2010 toe doping te hebben gebruikt. Het record was hij inmiddels alweer kwijtgeraakt aan Barry Bonds.

‘Big Mac’ McGwire zorgt voor volle stadions

Toekomst

Cards is een serieuze titelkandidaat. De ploeg draait sterk sinds de start van het seizoen en is de laatste twee weken zelfs onverslaanbaar. Cardinals zou heel goed in de World Series van 2013 terecht kunnen komen. Cubs fans kunnen nog een jaartje van prijzendroogte aan hun telraam toevoegen. De ploeg staat onderaan en het lijkt onwaarschijnlijk dat er in dit seizoen nog verandering in komt.

Lees ook:Winners en losers week 5 MLB
Lees ook:MLB Rivalries: Pirates-Phillies
Lees ook:Wedstrijden vandaag
Lees ook:Major League programma 3 April
Lees ook:Giants zijn monument kwijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.