San José en MLB ruziën over A’s

imageMajor League Baseball kan een rechtszaak verwachten van de stad San José. Dat meldt dagblad San Francisco Chronicle. De stad wil graag de nieuwe thuisbasis van Athletics worden maar MLB is daar op tegen. De kwestie speelt al jaren en San José wil nu duidelijkheid, een zaak aanspannen lijkt de enige mogelijkheid. Dinsdag is daarom de procedure in gang gezet.

Athletics speelt al sinds 1968 in Oakland, na de verhuizing vanuit Kansas City. Op zich is er niets mis met de stad, maar het stadion is verouderd en te klein geworden. Vorige week nog stroomde het stadion over waarbij de kleedkamers onder water kwamen te staan. Volgens de leiding van de club leidt A’s sportieve en financiële schade als het in het Coliseum moet blijven spelen.

Monopolie

De rechtszaak die San José nu aanspant gaat in de kern om het doorbreken van een monopolie dat MLB zou hebben. De bond zou kunnen bepalen welke clubs groot en (financieel) sterk kunnen zijn en welke kleine spelers blijven. Volgens San José is dat te bewijzen aan de hand van de argumenten die MLB gebruikt om de verhuizing tegen te houden. San José, in de South Bay Area, zou te dicht bij San Francisco liggen, het domein van Giants. A’s moet daarom dichterbij Oakland, in de East Bay Area, blijven. Nu is het zo dat de dertig teameigenaren van de Major League clubs kunnen stemmen over de verhuizing waardoor A’s alsnog naar San José zou kunnen verhuizen maar precies die stemronde wordt door MLB tegengehouden. Argumenten voor de verhuizing liggen volgens de stad in inkomsten, werkgelegenheid, city marketing en sportieve gronden.

A’s

Athletics zelf heeft niets met de rechtszaak te maken. Sterker nog, als één van de dertig teams van de league is het theoretisch onderdeel van de aangeklaagde partij. Lew Wolff, één van de twee eigenaren van de club, is tegen de zaak. “Ik ben er geen voorstander van om zakelijke kwesties in de rechtszaal op te lossen. Maar San José heeft al een aantal maal aangegeven deze weg in te willen slaan. Het is hun keuze.”

Gevolgen

De zaak is interessant om te volgen omdat het het sportlandschap in de Verenigde Staten drastisch kan veranderen. Mocht San José de zaak winnen dan bestaat de mogelijkheid dat MLB afstand moet doen van vele, winstgevende, rechten. Zulke rechten zijn: televisierechten, marketingrechten, uitbating van de stadions en het recht de thuissteden van de teams te bepalen. Deze zouden dan allemaal bij de clubs zelf terecht komen. Waarmee een gigantische verhuizing op gang zou kunnen komen bijvoorbeeld. Of wat te denken van de mogelijkheid dat de uitzendrechten over dertig televisiezenders verspreid worden. En hoe zal de uitwerking zijn op de andere grote sporten in de VS?

Lees ook:MLB voert druk op in Biogenesisschandaal
Lees ook:‘MLB wil Biogenesiskliniek aanklagen’
Lees ook:MLB: Winners en losers week 8
Lees ook:Braun en A-Rod grote verdachten in Biogenesiszaak
Lees ook:[Video] Yankeefans solidair met aartsrivaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.