MLB Rivalries: Pirates-Phillies

imageTijdens het seizoen nemen we de grote krakers en derby’s in de Major League onder de loep. Ploegen die iets extra kunnen in wedstrijden tegen deze tegenstander en fans die elkaars bloed kunnen drinken. Zo keken we al naar de burenruzie van Texas: Houston Astros-Texas Rangers en naar de Newyorkers in Californië:  Giants-Dodgers. Vanavond staat Pittsburgh Pirates-Philadelphia Phillies op het programma in de Major League. Een rivaliteit in Pennsylvania die al dateert uit de negentiende eeuw.

Pirates

Pittsburgh Pirates is één van de oudste teams in de Major League, opgericht in 1882 als Allegheny. Pirates stond in de allereerste World Series in 1901, als kampioen van de National League. Die werd verloren van de Boston Americans in acht wedstrijden (5-3). De eerste Series die Pirates wel won was in 1909 aan de hand van Honus ‘The Flying Dutchman’ Wagner, wiens tradingcard momenteel het duurste plaatje op de wereld is. Hierna volgden nog vier titels. De laatste is echter alweer uit 1979. In dat team speelde de Nederlandse pitcher Bert Blyleven. De World Series werden daarna niet meer gehaald. De laatste jaren kan Pirates geen vuist meer maken, sinds de tweede helft van de jaren negentig heeft Pittsburgh geen seizoen meer met een positief resultaat afgesloten en is inmiddels in bezit van het record van ‘meeste verliesseizoenen op rij in de Amerikaanse sport’, al negentien seizoenen op rij werden meer wedstrijden verloren dan gewonnen. Afgelopen seizoen speelde de inmiddels naar de Koreaanse competitie vertrokken Rick van den Hurk voor Pittsburgh en in 2006 speelde Yurendell DeCaster er.

Phillies

Philadehia Phillies is het oudste sportteam van de Verenigde Staten. Tenminste, het is het oudste team dat onder dezelfde naam in dezelfde stad actief is. Opgericht in 1883 als Philadelphia Phillies en zo heten ze nog altijd. Alleen in de seizoenen 1943 en 1944 heette de ploeg Philadelphia Bluejays. Het duurde echter bijna honderd jaar voor Philadelphia de eerste titel kon vieren. In 1980 won het de World Series voor het eerst, een jaar na de laatste titel van de grote rivaal. De Phillies waren ook de kampioen van 2008 en verloren de Series vijf keer in de lange geschiedenis. Tussen 2006 en 2011 werd Phillies ieder jaar kampioen van de NL East. In 2011 won Phillies zelfs 102 wedstrijden, een verbetering van het clubrecord uit 1979. Fans hoopten dat de ploeg opnieuw een jaar na het record de World Series konden winnen maar het afgelopen seizoen werden de Play-offs gemist. Arubaan Calvin Maduro droeg in de jaren ’90 de kleuren van Phillies. Randall Simon speelde in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw twee periodes voor Pittsburgh en daarna nog twee seizoenen bij Philadelphia.

Rivaliteit

De strijd tussen Pirates en Phillies begon al twee eeuwen geleden, toen de Pirates in 1887 tot de National League toetraden, Phillies kwam toen al in de NL uit. Omdat de Philadelphia Athletics in 1955 naar Kansas City (en later naar Oakland) verhuisden werd Pirates-Phillies ook nog eens de grote derby van Pennsylvania. Sinds de Pirates niet meer in de NL East spelen (sinds 1994 komen ze uit in de NL Central) spelen beide ploegen minder vaak tegen elkaar in de competitie. De rivaliteit op sportief gebied is daarmee flink gedoofd. Maar in Pennsylvania is de afkeer tegen de ‘buur’ onder de fans onverminderd sterk gebleven. Veel fans zouden graag zien dat de ploegen elkaar weer zouden bestrijden om de prijzen, zoals in de jaren ’70 en ’80, toen beide teams praktisch onverslaanbaar waren in de National League met negen van de tien titels tussen ’71 en ’80. In die periode troffen de teams elkaar maar liefst 126 keer. De stand na die reeks: 63-63. Legendarisch was de wedstrijd van 8 juni 1989. Pirates stond na de eerste inning met 0-10 voor. Na de laatste uit was de stand 15-11, voor Philadelphia.

Huidige seizoen

Pittsburgh Pirates speelt een wisselvallig seizoen tot nu toe, verlies en winst volgen elkaar op. Pirates is wel aan een kleine triomftocht bezig, de laatste drie wedstrijden werden gewonnen. Phillies heeft het moeilijk. Phillies heeft dan ook hevige concurrentie van het tot nu toe onverslaanbare Atlanta Braves en kampioenskandidaat Washington Nationals. Deze series moet voor één van beide voor de ommekeer zorgen.

Pirates-Phillies in een uitverkocht huis in het seizoen 2011

Lees ook:Rivalries: St. Louis Cardinals-Chicago Cubs, de redding van baseball
Lees ook:Rivalries:Red Sox-Yankees
Lees ook:Wedstrijden vandaag
Lees ook:Major League programma 3 April
Lees ook:‘Big Papi’ op recordjacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.